Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Μαγειρίτσα (παραδοσιακή συνταγή)



Υλικά

1 συκωταριά (αρνίσια)

½ κιλό εντεράκια (αρνίσια)

½ κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα

Άνηθος-δυόσμος-μαϊντανός



















2 φλυτζάνια (μικρά) ρύζι τύπου καρολίνα

½ φλυτζάνι του τσαγιού φυτικό λίπος

Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση
Ζεματάμε τη συκωταριά σε βραστό νερό για μισή ώρα περίπου. Πλένουμε τα εντεράκια πολύ καλά με νερό και τα τρίβουμε με αλάτι και ξύδι. Για να γυρίσουμε τα εντεράκια, ώστε να τα καθαρίσουμε και από μέσα, παίρνουμε ένα λεπτό ξύλο (αυτά που χρησιμοποιούμε για τα σουβλάκια). Εγώ για ευκολία παίρνω ένα μυτερό μαχαίρι (θα πρέπει να είναι ακονισμένο καλά), πιάνω την άκρη και αφού περάσω την μύτη του μαχαιριού το κόβω στη μέση χωρίς να το βγάλω από το έντερο. Αφού τα πλένω ξανά με νερό τα τρίβω με αλάτι και ξύδι. Στην συνέχεια ρίχνω τα εντεράκια σε ζεστό νερό για δέκα λεπτά. Εφόσον έχουν κρυώσει τα κόβω σε μικρά κομμάτια μαζί με την συκωταριά.




















Σε ένα μπολ έχω ψιλοκόψει τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα φρέσκα μυρωδικά. Σε μία κατσαρόλα βάζω το φυτικό λίπος και τα μυρωδικά με τα κρεμμυδάκια.





















Κατόπιν ρίχνω τη συκωταριά και τα εντεράκια και τα σωτάρω όλα μαζί για 3-4 λεπτά. Προσθέτω ζεστό νερό ώστε να σκεπαστούν όλα τα υλικά. 




















Αφού βράσουν για μισή ώρα, ρίχνουμε το ρύζι, αλάτι και πιπέρι. Και τα αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά περίπου.


















Σερβίρουμε την μαγειρίτσα ζεστή (προαιρετικά προσθέτουμε αυγολέμονο) με λεμόνι.




Συμβουλή
Η μαγειρίτσα είναι ένα παραδοσιακό φαγητό και μας προετοιμάζει για το κύριο γεύμα. Μπορείτε να προσθέσετε ότι μυρωδικό θέλετε. Στην περίπτωση που δεν θέλετε τη συκωταριά και τα εντεράκια, μπορείτε να προσθέσετε κρέας (μοσχαράκι, αρνάκι ή κατσικάκι).

Καλή σας όρεξη και καλή επιτυχία!!!
Άννα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Follow Us